На головну сторінку / Головна
п'ятниця, 26.04.2024

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Наукова комунікація в цифрову епоху»

10-12 березня 2015 р. на базі Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» (м. Київ) відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Наукова комунікація в цифрову епоху». Конференція проходила в рамках заходів присвячених 400-літтю Києво-Могилянської  академії.

Організатори: Наукова бібліотека Національного університету «Києво-Могилянська академія»,
Наукова бібліотека ім. Максимовича Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка,
Національна Бібліотека України імені В.І. Вернадського НАН України, Інститут післядипломної освіти НАКККіМ, Державний Фонд Фундаментальних Досліджень, Українська бібліотечна асоціація, Громадська організація «Українське Фулбрайтівське коло», Громадська організація ЕЛІБУКР (Електронна бібліотека України).

У роботі конференції взяли участь 120 учасників із України, Польщі, Німеччини, Туреччини, Нідерландів.

Першу сесію конференції було присвячено новим моделям і технологіям створення та розповсюдження наукових журналів. Учасники сесії розглянули сучасний стан українських наукових видань (у тому числі університетської наукової періодики), обговорили переваги публікацій в журналах відкритого доступу або самоархівування в інституційних, тематичних репозитаріях.

Друга сесія конференції була присвячена електронним ресурсам для науки та освіти, а також питанням наукометрії та бібліометрії. Учасникам було презентовано сервіс EBSCO PlumX, інформаційні продукти видавничих компаній Springer, Wiley та IEEE. Крім того, учасники конференції ознайомилися з досвідом управління ліцензійними електронними ресурсами віддаленого доступу та обговорили роль наукометричних показників в оцінці наукових досліджень.

Третю сесію конференції було присвячено питанням використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій для створення електронного контенту та забезпечення інформаційних потреб користувачів, взаємодії бібліотечно-інформаційних установ задля стабільного розвитку, дотримання авторського права й ліцензування відкритого контенту.

Із відеозаписами всіх виступів і дискусіями за круглим столом можна ознайомитися на сайті Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Презентації конференції доступні в електронному архіві eKMAIR за посиланням:

http://www.ekmair.ukma.kiev.ua/handle/123456789/4063/browse?type=title&submit_browse=%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8

Із детальним оглядом перебігу конференції можна ознайомитися на порталі НБУВ за посиланнями:

http://www.nbuv.gov.ua/node/2028

http://www.nbuv.gov.ua/node/2031

http://www.nbuv.gov.ua/node/2034

За матеріалами Прес-служби НБУВ

 Офіційний хештег конференції #SCDA15  https://twitter.com/hashtag/SCDA15

 

понеділок, 30.03.2015 22:20 Вік: 9 Років