На головну сторінку / Головна
п'ятниця, 19.04.2024

Робот Nao навчився писати

Якщо Вам доводиться часто і багато викладати свої думки на папері, Ви, напевно, інколи мрієте про секретаря, який записував би кожне ваше слово, надаючи вам можливість більше зосередитися на промові.

Але, наймання секретаря далеко не легка справа, в цьому випадку набагато привабливіше виглядає можливість придбання або отримання в оренду робота-секретаря, який зможе виконувати таку ж роботу, як і жива людина. І, завдяки зусиллям інженера-робототехніка Френка Кальсада (Franck Calzada), поява робота-секретаря стала на один крок ближче до реальності.

Френк Кальсада запрограмував свого робота NAO таким чином, що він може записати на папері кожне почуте їм слово, виконуючи функції секретаря. Але якщо ви ризикнете вдатися до послуг секретаря-NAO прямо зараз, то вам доведеться витратити на це достатньо велику кількість часу і запастися терпінням, оскільки робот ще вміє писати з дуже малою швидкістю.

Робот-малюк NAO використовує звичайні алгоритми розпізнавання мови, які вимагають тривалого, докладного навчання та адаптації під голос і манеру того хто говорить. Але і при цьому, такі алгоритми помиляються досить часто, так що все написане роботом треба буде ретельно перевіряти.

Слід зауважити, що Френк Кальсада є одним з інженерів-робототехніків, які щільно працюють з роботами NAO компанії Aldebaran Robotics, роботами, які багато разів брали призи на різних змагання типу RoboGames і RoboCup. Він навчив таких роботів виконувати безліч різних дій, грати в різні ігри, але навчання робота NAO писати є першою роботою Френка Кальсада, в результаті якої цей маленький робот зможе отримати реальну професію, досить затребувану в сучасному світі.

Залишається тільки сподіватися, що з часом алгоритми розпізнавання мови будуть удосконалені до такої міри, що вони зможуть працювати на рівні, який зараз можна зустріти тільки в науково-фантастичних фільмах. І лише тільки після цього роботи NAO або інші гуманоїдні роботи отримають можливість сприймати мову будь-якої людини, оволодіють різними мовами і зможуть стати повноцінною заміною секретарям в офісах, або секретарям, які проводять запис того що відбувається в судах або інших установах. Може скоро робот зможе законспектувати для Вас лекцію або те, що відбувається на семінарі.

За матеріалами сайту www.nanonewsnet.ru

п'ятниця, 24.05.2013 22:49 Вік: 11 Років